Sunday, April 29, 2012

Sanggar Peppek dan Sambal Sardin Belacan.

Assalamualaikum dan selamat-selamat semua.
Apdet lagi, kerap pula aku apdet entri baru semenjak balik ke kampung halaman yang kumuh ni.kekeke. No offense ya, Kalabakan. 
Oklah, entri kali ni aku mau buat entri sal "Sanggar Peppek" atau lebih sopan aku nyatakan "Pisang Tumbuk" mih mih mih.

Aku sebenarnya tidak tahu dari mana asal usul makanan ni dan mengapa masyarakat di sini memberi kan nama "Sanggar Peppek" terhadap menu ni. ho ho ho. Jgn salah sebut tau! >< Buat pengetahuan, masyarakat di sini memanggil pisang goreng sebagai "Sanggar". Jadi, kalau berkesempatan bercuti di Tawau ni, kalau mau beli pisang goreng di gerai tepi jalan, cakap la," Beli sanggar RM2". ;)

Apa-apa pun, mari kita kenali bagaimana utk memasak menu yg sedap dimakan ketika sarapan pagi dan minum petang. Sedap wooo, kalau panas-panas lagi!

Bahan-bahan:
(untuk 4 org makan)

Pisang Raja yang mentah (16 biji)
Bawang putih (5 ulas)
garam dan gula secukup rasa (utk rendaman)
minyak utk menggoreng secara deep-fried.

(utk sambal sardin)
Bawang merah (3 ulas)
Cili padi (15 biji)
Sardin (3 ekor saja)
Tomato (2 biji besar@ 3 biji kecil)
Belacan (1/2 keping)

Memasak Sanggar Peppek/Tumbuk:
Bersih kan pisang, cuci bersih getah nya dan goreng dalam minyak secara deep-fried.
separuh kekuningan/masak, keluarkan tos dan tumbuk menggunakan alu lesung sehingga ianya separa lenyek.


Pastikan lenyekan tersebut tidak memisahkan atau menghancurkan pisang tersebut.

Tumbuk kasar bawang putih, campurkan garam dan gula secukup rasa ke dalam sepinggan air masak.
Rendam seketika pisang yg telah ditumbuk tadi dan pastikan kedua-dua bahagian pisang tersapu rata.



Goreng kembali pisang tersebut sehingga garing/masak kekuning-kuningan.

Menyediakan sambal sardin:
Goreng bawang merah, tomato dan sardin sehingga masak. Jgn buang kuah minyak yg terhasil dari gorengan sardin tadi.
Bakar atau goreng belacan. Tumbuk cilipadi, bawang merah, tomato mengikut turutan. Akhir sekali, tumbuk sardin sekali dgn gula secukup rasa. Gaulkan semua bahan utk sambal. Siap!


Selapas sudah siap, apa lagi hidangkan lah!. mih mih mih.
Tadaa! 
Lama-lama blog aku ni jadi blog "Mari mengenal masakan Sabah pula" kikiki. Yala, bosan doh, tak tahu apa nak apdet doh!
ehh, apdet entri ini buat aku teringin masak lagi sanggar ni. Masih ada lagi sambal sardin tu. hmm, aku ciou dulu. Mau masak dan bersantap. Sekali lagi. hehehehe. Selamat mencuba! 
Assalamualaikum!


2 comments: